Dieta na poprawę pamięci – czy w ogóle istnieje ? Warto zacząć od faktu, że zdrowy tryb życia na stałe zadomowił się w współczesnych czasach. Sama pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu idąc do supermarketu po paczkę chipsów, miałam do wyboru kilkanaście rodzajów. Aktualnie ? nie zauważyłam, żeby był to jeden z popularniejszych produktów w sklepie. Teraz królują półki – a czasami całe działy ze zdrową żywnością. Uważam, że jest to zmiana idąca w dobrym kierunku. Niezaprzeczalnie to jak się odżywiamy wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na inne sfery życia m.in. to, czy potrafimy skupić się na nauce.

Dieta na poprawę pamięci – kila słów o neurogenezie

Co istotne, istnieje wiele pokarmów, przypraw oraz składników odżywczych, które wpływają na neurogenezę – czyli proces powstawania nowych komórek nerwowych. Mówiąc prościej – poprzez właściwe odżywanie nasz mózg rozwija się i jest po prostu zdrowy. Chronimy go przed takimi chorobami jak : Alzheimer czy depresja.

Wszystkie pokarmy i substancje odżywcze mające zbawienny wpływ na nasze mózgi są dostępne również w formie ekstraktów. Co za tym idzie, włączanie ich do codziennej diety jest bardziej praktyczne.

Uwaga! Po pierwsze i najważniejsze : nie potrzebujesz przyjmować ekstraktów, jeżeli w odpowiedni sposób dbasz o swoją codzienną dietę ! Nasz mózg na prawdę nie jest aż tak wymagający. Wystarczy po prostu zdrowo się odżywiać 🙂

Co warto jeść, żeby zapamiętywać efektywniej ?

Potwierdzono, że poniższe składniki odżywcze zwiększają neurogenezę:

  • Borówki
  • Kwasy omega – 3 (szczególnie DHA i EPA)
  • Tran (lub olej lniany)
  • Zielona herbata i ekstrakt z zielonej herbaty zawierający katechinę EGCG
  • Kurkumina z przyprawy kurkumy (występuje w curry)
  • Pełnowartościowe jedzenie z soi takie jak tofu, mleko sojowe, orzeszki sojowe i ekstrakty z izoflawonów sojowych zawierające daidzeinę i genistreinę,
  • Ekstrakt z żeń – szenia,
  • Piperyna (występuje w pieprzu)
  • Szałwia czerwona,
  • Jagody goji,
  • Ekstrakt z pestek winogron,
  • Ekstrakt z korzeni lotosu,
  • Apigenina,
  • Luteolina
  • Morwa,
  • Witamina E

I .. wiele wiele więcej ! Teraz drogi czytelniku z pewnością zastanawiasz się, co z tego wybrać, jak często aplikować sobie powyższe składniki odżywcze i pokarmy ?

Ważne jest eksperymentowanie. Każdy ma swój unikatowy metabolizm. Przede wszystkim wybierz te, które na Ciebie mają pozytywny wpływ.

Wiele z nich może być przyjmowane codziennie lub kilka razy w tygodniu.

Pamiętaj ! Przyjmując zbyt dużą dawkę może mieć odwrotny efekt na funkcję mózgu. Źle przyjmowane mogą powodować spowolnienie i ospałość. To, że są to naturalnie występujące substancje nie oznacza, że nie mają efektów ubocznych. Dlatego tak jak z każdą substancją odżywczą należy poprosić lekarza o poradę a także czytać opis produktu zanim się go spożyje.